2 Eylül 2014 Salı

Sosyal Medya Etkisi

sosyal medya etkisi

     Özellikle son bir kaç yıldır hayatımızın olmazsa olmazı, hepimizin en az birinde hesabı bulunan malum web siteleri var, ki bunları "sosyal medya" olarak adlandırıyoruz. Hayatımıza bu isimle girmeseler de hayatımızda birden bire yer edinen, bununla da kalmayıp dal budak salan, belki de "sosyal olup olmadığımızı" belirleyen sosyal medya bizi ne kadar etkiliyor?

     Gerçekten bunlarda gereğinden fazla vakit geçirmediğini düşünen okurlar, acaba şu sayılanlardan kaç tanesini yapıyor?
     1. Her canı sıkıldığında açıp yazılanları ya da gönderileri incelemek (günde en az bir kaç defa).
     2. Normal şartlarda söyleyemeyeceklerini bir iletiyle yazıp rahatlamaya yada ilgi çekmeye çalışmak.
     3. Günün her anında resimler çekip paylaşıp beğeni beklemek.
     4. Uzun uzun başkalarının ne yazdığını, ne dediğini incelemek.

     Bu sayılanlar gayet normal gözüken şeyler aslında. Ancak toplamda gününüzün ne kadarını çaldığını bir düşünün. Sürekli beğenilme isteğinin ne kadar normal olduğunu, çok basit bir magazin haberiyle ilgili yapılan onlarca yorumu dakikalarca okumayı bir düşünün. Başka hiç bir yeteneği, ilgisi ya da herhangi bir konuda aktaracak bilgisi bulunmayan insanların, yalnızca yaptıkları seviyeli-seviyesiz esprilerle, paylaştıkları resimlerle ünlü olduğu bir platform sosyal medya. Bu saydıklarımın hiç biri ise sizin günlük hayatınıza ya da gelişiminize zerre katkı sağlamıyor. Ama o yorumları tek tek okumaktan vazgeçmiyoruz nedense. Çünkü çalışmanın, bilgi edinmenin, öğrenmenin önemi o kadar küçültüldü ki, geleceğimizi inşa edecek zamanlarımızı böyle harcamak hiç birimizin gözüne batmıyor.

     Elbette bir çok konuda bilgi alabileceğiniz, haber takibi yapabileceğiniz, aynı ilgi alanına sahip olduğunuz topluluklarla tanışabileceğiniz de bir platform aynı zamanda. Her zaman olduğu gibi bu mecradan neden ve nasıl faydalanacağı kişinin seçimi. Sosyal medya etkisinden kurtulup gerçek hayata dönmek, iletiler yerine kitaplar okumak, "like"lamak yerine gerçek selamlar vermek de insanın elinde. Bunu nasıl yapacağımıza gelince, kendinizce yöntemler bulabilirsiniz. Mesela bir gün boyunca kendinizi takip edin, hangi ortamda ne kadar zaman harcıyorsunuz, kaba taslak bir toplamını çıkarın ve ertesi gün harekete geçin. Burada gereksiz yere öldürdüğünüz vakitte ne yapabilirsiniz onu belirleyin, örneğin bir kitap seçin. Üç gün boyunca eliniz her bilgisayara ya da akıllı telefonunuza gittiğinde onun yerine seçtiğiniz aktiviteyi gerçekleştirin.

     Çok küçük anlar gibi gözükse de aslında insan olarak öldürecek zamanımız yok. Kişisel gelişiminiz, aileniz, kariyeriniz, ruh sağlığınız, beden sağlığınız ve dünya sizin bu küçük zaman dilimlerinize bir şekilde muhtaç. Tek yapmamız gereken ise harekete geçmek.
   

1 yorum:

  1. Gerçekten dünyanın bu Great Man Paco Kredi Şirketi hakkında bilgi sahibi olmasını istiyorum, Bankanız tarafından reddedildiniz mi veya kredi almakta zorluk mu yaşıyorsunuz? İşte 24 saat içinde kredi alma fırsatı ve bu inanılmaz. Yaptığı her şeyde çok uzman olan Paco Loan Company'den banka hesabımdan 39.000 $ aldım, ona e-postayla e-posta gönderin: pacoloancompany@gmail.com Paco Loan şirketi iyi, onları orijinal olarak tavsiye ederim, veya Whats-app onu + 18172866412 veya web sitesi aracılığıyla: https://pacoloancompany.wixsite.com/my-site-1

    YanıtlaSil